PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

2 lip 2008

31-KRUPCZATKOWY CHLEBEK (szybki i łatwy)

To smaczny wilgotny chlebek podobny do chleba wieloziarnistego, tylko bez ziaren i troszkę inne proporcje składników.Robi się go tak samo szybko bez udziału maszyny czy brudzenia rąk - wystarczy zamieszać zwykłą dużą łyżką.Przepis z forum: maluchy.pl od Jutty.

Składniki na 2 foremki keksowe 10 x 30:

* 1 kg mąki krupczatki
* 1 l ciepłej wody
* 1 łyżka soli
* 10 dkg świeżych drożdży (ja dałam 5 dkg)
* 1 łyżeczka cukru
* 1 szkl. pszennych otrąb (1 szkl.=250 ml)

Wszystkie suche składniki wcześniej wymieszać.Dodać pokruszone drożdże.Zalać wszystko ciepłą wodą i wymieszać.Ciasto będzie dosyć lużne.Odstawić na około 20 minut.Po tym czasie zamieszać i wlać do foremek i odstawić jeszcze na 15 minut.Piec nagrzać do 230'C i wsadzić chlebki na 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200'C i piec jeszcze 35 minut.

8 komentarzy:

dana pisze...

Jeszcze nie piekłam chleba z takiej mąki ! Muszę kiedyś upiec ale na początek to dodam tylko niedużo. Wygląda smakowicie !

Anonimowy pisze...

Witaj....gratuluję bardzo pomysłu i jego realizacji.Pierwszy chleb w życiu upiekłam wg Twojego przepisu i udał się!Grażyna z vitalii.

IZABELA pisze...

Bardzo sie ciesze Grazynko!

Anonimowy pisze...

Mi też się udał. Następnym razem spróbuję go trochę zmodyfikować i część otrąb zastąpić ziarnami. Dodam, że to był mój debiut piekarnikowy, bo do tej pory piekłam tylko chlebki maszynowe. Odważyłam się, chlebek upiekł się jak należy, więc od teraz będę częściej używała piekarnika. Dziękuję za przepis.

IZABELA pisze...

Bardzo sie ciesze :) Pewnie ze z ziarnami bedzie smaczniejszy.To taka podstawowa wersja.

Anonimowy pisze...

Witam. Chciałam zapytac o pękanie wierzchniej skórki chleba podczas pieczenia. Co moge zrobic lub czym posmarować, żeby wyrósł chlebek w piekarniku bez tej pękającej skórki?:) Dziękuje za odpowiedz.

IZABELA pisze...

Smarowanie raczej nic nie da.Skórka pęka wtedy gdy np. ciasto za szybko rośnie albo jest za suche.

Anonimowy pisze...

Dziekuję ślicznie za odpowiedz. Pozdrawiam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails