To smaczny i mięciutki chlebek ze stronki bakingbites.com.
Składniki:
* 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* 4 oz. kwaśnej śmietany o temp. pokojowej (4 oz=1/2 cup, a 1 cup=240 ml)
* 1 i 1/4 cup ciepłej wody
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżeczki suszonego koperku (ja dałam świeży)
* 3-4 cup mąki pszennej (ja dałam 4)
Od siebie dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki cukru (do lepszego wyrastania drożdży).
Ciasto można zarobić i upiec całe w maszynie, lub tylko zarobić i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Piec nagrzać do 190'C, włożyc chleb i piec 40-45 minut.
Ilość koperku podana w przepisie jest raczej niewyczuwalna w upieczonym już cieście i prawie niewidoczna.
1 komentarz:
Prosty i pyszny!
Prześlij komentarz