Chlebuś wzięłam ze stronki Ilovebakebread.com.Niestety zaliczyłam go do tzw. średnich, ponieważ przypomina drożdżowe ciasto, ale jest taki raczej suchy.A może wina leży po mojej stronie? Być może piekłam za długo w zbyt wysokiej temperaturz ? Ale ja lubię przypieczone chlebki!
Składniki:
* 1 i 1/8 cup maślanki (1 cup=240 ml) lub 4 łyżki maślanki w proszku + 1 i 1/8 cup wody
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru (ja dałam 1 łyżke)
* 3/4 cup startego żołtego sera (cheddar)
* 3 cup mąki pszennej chlebowej
* 1 op. suszonych drożdży lub 1 i 1/2 lyzeczki
Chlebuś ten podobno można z powodzeniem upiec w maszynie na programie podstawowym ze średnią skórką.Ja jednak zarobiłam w maszynie, a upiekłam w piecu (190'C/40 minut) - i tu może był mój błąd?
2 komentarze:
Chlebek wygląda apetycznie ! ale może ciut przy długo piekłaś?
No wlasnie cos mi chyba szwankuje piekarnik.Juz nawet kupilam termometr do mierzenia temperatury wewnatrz.ale mysle ze poprostu przedobrzylam czas,bo to chlebek maszynowy.
Prześlij komentarz