To słodki chlebuś z mojej księgi "Biggest book of bread machine recipes".A słodki nie za sprawą samego ciasta, ale zawartych w nim czekoladowych kawałków, które rozpłynęły się w moim wypieku (nie wiem dlaczego).Moim zdaniem troszk za mało w nim kakao, ponieważ samo ciasto nie przypomina w smaku kakaowego.Myślę że następnym razem uwzględnię moje spostrzeżenia i ciasto będzie pyszniejsze.
Składniki:
* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 2 jajka
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki masła lub margaryny (wcześniej posiekane)
* 2 łyżeczki wanilii (ja dałam cukier waniliowy)
* 4 szkl.mąki pszennej
* 1/4 szkl.brązowego cukru
* 2 łyżki niesłodzonego kakao
* 1 łyżeczka soli
* 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
* 1 szkl. półsłodkich czekoladowych kawałków (ja posiekałam mleczną czekoladę)
Program podstawowy,waga 2 funty (900 g), skórka jasna.Ten chlebuś w całości zrobiłam w maszynie.Jeśli ten bochenek pokroimy na 24 kromki,to 1 sztuka = 154 kcal.
* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 2 jajka
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki masła lub margaryny (wcześniej posiekane)
* 2 łyżeczki wanilii (ja dałam cukier waniliowy)
* 4 szkl.mąki pszennej
* 1/4 szkl.brązowego cukru
* 2 łyżki niesłodzonego kakao
* 1 łyżeczka soli
* 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
* 1 szkl. półsłodkich czekoladowych kawałków (ja posiekałam mleczną czekoladę)
Program podstawowy,waga 2 funty (900 g), skórka jasna.Ten chlebuś w całości zrobiłam w maszynie.Jeśli ten bochenek pokroimy na 24 kromki,to 1 sztuka = 154 kcal.
2 komentarze:
Witaj Izuniu. Tutaj Dorotkaa z Vitalii :) Bardzo podobami sie Twoj blog :) od razu polecial do ulubionych. Ostatnio opowiadalam narzeczonemu o Twoich chlebach z takiej maszynki. Wiesz ze nawet byl nia bardzo zainteresowany? Mialam poszukac w Twoim pamietniczku tego wpisu ze zdjeciami ale nie umialam znalezc, mialam o nie zapytac i zapomnialam az same wpadly mi pod reke :) Pokaze mu dzisiaj moze sami skusimy sie na taka maszynke :) Pozdrawiam i czekam na wiecej przepisow :)
Witaj! Jestem pod wrażeniem Twoich chlebków.Ja piekę chleb głównie na zakwasie ale moje początki to chleby z mieszanek a potem z maszyny, która teraz stoi jako ozdoba. Piekąc chleb na zakwasie w maszynie, musiałam wyłączać program, żeby ciasto mogło wyrosnąć a potem włączałam na samo pieczenie. Jednak chleb na zakwasie to inny proces, potrzebuje więcej czasu. Zachęcam Cię do upieczenia takiego chleba nawet w maszynie na początek z odrobiną drożdży.Zupełnie inny smak i dłużej pozostaje świeży. Pozdrawiam serdecznie, jeśli będziesz miała jakieś pytania to zapraszam na moje nowo powstałe forum.
Prześlij komentarz