PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

24 lip 2008

40-CHLEBEK Z PŁATKAMI OWSIANYMI (szybki i łatwy)

Bardzo dobry chleb bez zagniatania.Przepis pochodzi z forum cincin.cc.

Składniki na 2 chlebki:

* 1 litr ciepłej wody
* 8 pełnych łyżek płatków owsianych
* 1 łyżeczka soli (ja dałam 2 łyżeczki)
* 1 łyżeczka cukru
* 5 dkg świeżych drożdży
* 1 kg mąki pszennej
* słonecznik do posypania

Do dużej miski wlać ciepłą wodę, płatki, sól, cukier a na to pokruszyć drożdże.Gdy płatki wypłyną na wierzch, dodać mąke i wymieszać łyżką do połączenia składników.Ciasto będzie lużne, ale takie ma być.Odczekać 5 minut i przełożyć do dwóch keksowych foremek 10 x 20.Odstawić jeszcze na 20 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i włożyc do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170'C.Piec około 1 godziny.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Iza, czy do takiego chlebka można dodać np. słonecznik lub dynie? Pozdrawiam

IZABELA pisze...

Oczywiscie ze mozna.Jak najbardziej!

Unknown pisze...

Witam, własnie robie chlebek z płatkami owsianymi ale niestety chlebek mi opadł ;o( i po 1,5h jest surowy. Bardzo poproszę o jakieś wskazówki co moglam źle zrobić. (ciasto mi pięknie na początku wyrosło) czy po upieczeniu mogę wyjąć od razu chlebek z piecyka??

IZABELA pisze...

Magdo - ciasto opadło pewnie dlatego że za długo rosło.Piekarniki tez różnia sie od siebie.Jesli u ciebie po 1,5 h było surowe to spróbuj zwiekszyć następnym razem temp. do 180'C.A po upieczeniu powinno się go wyjąć z piekarnika a jeszcze lepiej od razu z foremki, żeby nie zawilgłi postawć do wystygnięcia na jakiejś kratce :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails