To przepyszne mięciutkie drożdżóweczki ze stronki cincin.cc od BeatySz.Są tak smaczne, że będę je zawsze robiła z podwójnej porcji składników.Nadzienie można oczywiście dowolnie zmieniać według swojego smaku.
Składniki na 16 sztuk:
* 500 g mąki
* 2 i 1/2-3 g swieżych drożdży
* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 1/4 szkl.oleju
* 1/2 szkl. cukru
* szczypta soli
* zapach lub 1 cukier waniliowy
* 1 żółtko (białko odlożyc do posmarowania)
Nadzienie:
* 1 kostka sera białego
* 1 całe jajko
* 1 cukier waniliowy
* cukier do smaku (ja dałam puder)
* można dać rodzynki
Zarobić ciasto.Ja wsadziłam wszystko do maszyny (na wierzch pokruszyłam drobno drożdże).Odłożyć do wyrośnicia.Gdy podwoji objeętość, rozwałkować na grubość około 4-5 mm i pokroić na 16 prostokątów o wymiarach około 12 cm x 7 cm .Ostrym nożem zrobić 2 nacięcia.
Na środek między nacięcia położyć nadzienie, wziąść w ręce obydwa brzegi ciasta i przełożyć przez te nacięcia i zawinąć pod spód.Układać na dużej blasze.Gdy podrosną, posmarować roztrzepanym białkiem.Autorka podaje, że piec należy nagrzać do 220-250'C i piec 15-20 minut, ale ja myślę ze to za wysoka temperatura bo moje drożdżówki zaczęły się za bardzo i za szybko przypiekać.
2 komentarze:
Miałam w planach co prawda te śliczniutkie drożdżóweczki z pierwszego miejsca, ale jak zobaczyłam te z serem to nie mogłam się oprzeć :-)
Zrobiłam z połowy porcji, bo u mnie mało chętnych, ale wyszły wyśmienite :-))
I faktycznie 200 stopni do pieczenia to już było za dużo.
Mafilka - bardzo sie ciesze ze smakowaly :) a te inne drozdzowki zawsze mozna zrobic kiedy indziej :)
Prześlij komentarz