PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

19 lip 2008

37-KOPERKOWO - ŚMIETANOWY ŚNIADANIOWY CHLEB

To smaczny i mięciutki chlebek ze stronki bakingbites.com.

Składniki:

* 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* 4 oz. kwaśnej śmietany o temp. pokojowej (4 oz=1/2 cup, a 1 cup=240 ml)
* 1 i 1/4 cup ciepłej wody
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżeczki suszonego koperku (ja dałam świeży)
* 3-4 cup mąki pszennej (ja dałam 4)

Od siebie dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki cukru (do lepszego wyrastania drożdży).

Ciasto można zarobić i upiec całe w maszynie, lub tylko zarobić i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Piec nagrzać do 190'C, włożyc chleb i piec 40-45 minut.
Ilość koperku podana w przepisie jest raczej niewyczuwalna w upieczonym już cieście i prawie niewidoczna.

1 komentarz:

tanie danie pisze...

Prosty i pyszny!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails