To smaczny wilgotny chlebek podobny do chleba wieloziarnistego, tylko bez ziaren i troszkę inne proporcje składników.Robi się go tak samo szybko bez udziału maszyny czy brudzenia rąk - wystarczy zamieszać zwykłą dużą łyżką.Przepis z forum: maluchy.pl od Jutty.
Składniki na 2 foremki keksowe 10 x 30:
* 1 kg mąki krupczatki
* 1 l ciepłej wody
* 1 łyżka soli
* 10 dkg świeżych drożdży (ja dałam 5 dkg)
* 1 łyżeczka cukru
* 1 szkl. pszennych otrąb (1 szkl.=250 ml)
Wszystkie suche składniki wcześniej wymieszać.Dodać pokruszone drożdże.Zalać wszystko ciepłą wodą i wymieszać.Ciasto będzie dosyć lużne.Odstawić na około 20 minut.Po tym czasie zamieszać i wlać do foremek i odstawić jeszcze na 15 minut.Piec nagrzać do 230'C i wsadzić chlebki na 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200'C i piec jeszcze 35 minut.
8 komentarzy:
Jeszcze nie piekłam chleba z takiej mąki ! Muszę kiedyś upiec ale na początek to dodam tylko niedużo. Wygląda smakowicie !
Witaj....gratuluję bardzo pomysłu i jego realizacji.Pierwszy chleb w życiu upiekłam wg Twojego przepisu i udał się!Grażyna z vitalii.
Bardzo sie ciesze Grazynko!
Mi też się udał. Następnym razem spróbuję go trochę zmodyfikować i część otrąb zastąpić ziarnami. Dodam, że to był mój debiut piekarnikowy, bo do tej pory piekłam tylko chlebki maszynowe. Odważyłam się, chlebek upiekł się jak należy, więc od teraz będę częściej używała piekarnika. Dziękuję za przepis.
Bardzo sie ciesze :) Pewnie ze z ziarnami bedzie smaczniejszy.To taka podstawowa wersja.
Witam. Chciałam zapytac o pękanie wierzchniej skórki chleba podczas pieczenia. Co moge zrobic lub czym posmarować, żeby wyrósł chlebek w piekarniku bez tej pękającej skórki?:) Dziękuje za odpowiedz.
Smarowanie raczej nic nie da.Skórka pęka wtedy gdy np. ciasto za szybko rośnie albo jest za suche.
Dziekuję ślicznie za odpowiedz. Pozdrawiam
Prześlij komentarz