Wzięłam go z książeczki od mojej maszyny Breadman Ultimate Plus.Przepis podstawowy, ale bułki bardzo smaczne.Jeszcze w tym samym dniu zostały pochłonięte przez moją rodzinkę jako dodatek do świeżo ugotowanego bigosu.
Składniki:
* 1 cup ciepłej wody (1 cup= 240 ml)
* 1 łyżka cukru
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 3 cup mąki chlebowej
* 2 łyżeczki suszonych drożdży
Na wierzch: roztrzepane jajko + (opcjonalnie) ziarenka sezamu / suszona cebulka / mak / lub inne.
W maszynie nastawiamy program na samo zarabianie ciasta.Zostawiamy do wyrośnieciaęśpo czym dzielimy na 8 części i robimy z nich kulki.Kładziemy na blachę i lekko przygniatamy dlonią.Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy tym co lubimy, lub zostawiamy bez niczego (ja tak zrobiłam).Pieczemy w 200'C przez 20-25 minut.
7 komentarzy:
Te bułeczki jak piłki ! takich nie ma w sklepie !
Bulki przygniatalam,ale one rosly jak szalone.
Nie piszesz jaka to mąka. U nas są mąki chlebowe żytnie i pszenne.Domyślam się że na bułeczki to pewnie pszenna. A czy nie może być zwykła pszenna np. tortowa, poznańska czy inna. Nie mam maszyny o chleba jaka jest kolejność czynności, czy drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, czy tak jak pisze na ich opakowaniu wymieszać je z mąką.
Pozdrawiam.
Ja uzylam tak jak pisze: chlebowej.Jest taka jasna jak zwykla pszenna.Mam troche z tym problemu,bo to maka amerykanska i nie ma tu tylu gatunkow co w Polsce.A co do drozdzy,to zawsze sypie suche do maki.
Buleczki wspaniale .Co prawda moje nie sa takie piekne okraglutkie i bokami troche sie polaczyly ale sa bardzo smaczne i wyrosniete .
zastanawialam sie tylko czy ciasto nie potrzebuje zadnego tluszczu i na wszelki wypadek dodalam lyzke oleju
ja też na wszelki wypadek dołożę łyżkę oleju . właśnie piekę te bułeczki . zobaczymy jak wyjdą . pOzdrOO .
Prześlij komentarz