PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

1 cze 2008

15-BIAŁY PSZENNY CHLEB

Tym razem przepisik z książeczki od mojego Breadmana.To jeden z takich klasycznych chlebków z niewielkim dodatkiem mąki żytniej.Pięknie wyrośnięty i smaczny,choć już przed pierwszym testowaniem tego przepisu sama zmniejszyłam ilość cukru.

Składniki:

* 1 i 1/4 szkl. wody (1 szkl.= 250 ml)
* 2 łyżki oliwy
* 1/4 szkl. cukru (ja dałam 1 łyżeczke)
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżki mleka w proszku
* 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
* 1/2 szkl. mąki żytniej
* 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
* póżniej można dodać 1/4 szkl. ziaren słonecznika

Program podstawowy lub owocowo-orzechowy,waga 2 funty (900 g), skórka średnia.Jeśli chcemy upiec na programie podstawowym lub owocowo-orzechowym szybkim,to zwiększamy ilość drożdży do 1 łyżki.



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam Panią, Pani Izabelo;
na początku chciałabym podziękować za tak świetnie zorganizowaną stronę, gdzie wszystko jest jasno i czytelnie napisane i do tego te zdjęcia!!! Genialny pomysł...
A teraz konsesus: chciałabym upieć ten chlebek - 15-biały pszenny chleb - są składniki i zdjęcia ale brakuje mi kolejnych etapów przygotowywania ciasta. Niby wszystko wydaje mi się dość logiczne biorąc pod uwagę poprzednie przepisy ale boję się że coś zrobię nie w tej kolejności albo nie w tych proporcjach i nic mi z tego nie wyjdzie. Dlatego też proszę Panią o jakieś podpowiedzi w wolnym czasie. Z góry bardzo serdecznie dziękuję. pozdrawiam ciepło z Krakowa, Wiolka

IZABELA pisze...

Wiolu - dziękuję za miłe słowa :) Przepis ten zawiera drożdże suszone, a więc nie ma potrzeby wcześniej ich rozrabiać.Wszystkie składniki oprócz ziarenek po prostu połącz i wyrabiaj.Nie trzeba specjalnej kolejności.Pamiętaj tylko aby woda nie była zimna ale lekko ciepła.Pozdrawiam i życzę powodzenia w pieczeniu chlebka :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails