PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

1 cze 2008

13-CHLEB MLECZNO-MAŚLANY

Przepis znalazłam chyba na jakimś forum ,a podała go Sd-silver.Chlebuś smaczny,choć ja zamiast polskiej maślanki dałam bardzo popularny w Stanach buttermilk.Jest to dosyć gęste maślane mleko o lekko słonawym smaku.

Składniki:

* 300 ml maślanki (ja dałam buttermilk)
* 2 czubate łyżki masła
* 2 jajka
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka miodu (ja dałam brązowy cukier)
* 300 g mąki pszennej
* 300 g mąki razowej
* 2 dkg swieżych drożdży lub 1 op. suszonych




Program podstawowy,waga 2 funty (900 g), skórka średnia.Ja chlebuś upiekłam w piecu (180'/50 min.) i to w innej foremce niż zazwyczaj.Tak więc był on większy na szerokość i dlugość,ale za to niższy.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam, nie mam maszyny, czy można ręcnie chleb ten zrobić, jeżeli tak poproszę o wskazówki

IZABELA pisze...

Oczywiście że można zrobić ten chlebuś ręcznie.Wszystko zmieszać i zarobić :)

Anonimowy pisze...

Poproszę o wymiar foremki do wypieku w piekarniku.
Podziwiam Pani wypieki!!!
Pozdrawiam serdecznie!
Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - jeśli chodzi o tę foremkę która jest na zdjęciu to ma wymiar 20 cm x 20 cm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails