Pyszny delikatny chlebuś polecany przez moją przyjaciółkę Kasię.Przepis pochodzi dokładnie z książki Mirjam Beile "Chleb własnego wypieku".Dodam tylko na początku, że chlebuś był jak dla mnie mało słony więc zwiększyłam ilość soli czosnkowej i ziół.Poza tym - nic dodać, nic ująć.Polecam!
Składniki:
* 260 ml wody (ja dałam 50 ml więcej z powodu zbyt suchego ciasta)
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 350 g mąki pszennej typ 812
* 150 g mąki pszennej typ 405
* 1 łyżeczka soli czosnkowej (proponuję 1i1/2 - 2)
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* 12 sztuk zielonych oliwek (drobno lub średnio pokrojonych)
* szczypta oregano (proponuję 1 łyżeczkę)
Ja obydwie mąki zastąpiłam zwykłą białą pszenną, gdyż na amerykańskich mąkach nie ma oznaczenia numerycznego.Wszystkie składniki wsadzić w odpowiedniej kolejności do maszyny.Program podstawowy,waga 1 i 1/2 funta,skórka średnia.Ja swój chlebek posmarowałam roztrzepanym jajkiem z mlekiem i upiekłam w piecu (180'C/40 minut).
3 komentarze:
Robię dziś małą sylwestrową imprezę dla znajomych i właśnie znalazłam idealny przepis na sylwestrowy bochenek chleba!!
Upiekę go w maszynie więc pewnie nie będzie tak piękny jak ten na obrazku.
Liczę, że będzie przepyszny.
Pomyślności w Nowym Roku i samych udanych wypieków, Aga :)
Fajny chlebuś, zwłaszcza że uwielbiam oliwki. Upiekłam wczoraj nieco zmodyfikowany bo nie miałam oregano. Zastąpiłam je przyprawą do chleba staropolskiego. Pycha!!!
Ethlin Luna - nie ważne zmiany, ważne że smakuje :)
Prześlij komentarz