PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

25 lip 2008

43-BUŁECZKI SZKOCKIE

To chyba jeden z pierwszych przepisów Liski z jej starego blogu liska.blox.pl.
Bułeczki smaczne i miękkie, ale już nie tak puszyste jak ze zwykłej mąki.

Składniki:

* 450 g mąki krupczatki
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży (ja dałam 1 op. suszonych)
* 150 ml mleka
* 150 ml wody
* odrobina oleju do wysmarowania rąk
* odrobina mąki pszennej do podsypania

W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścic drożdże i odstawić na kilkanaście minut.W osobnym naczyniu mąke wymieszać z solą, dodać rozczyn i wyrobić ciasto dłońmi nawilżonymi olejem.Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Ja całe ciasto zarobiłam w maszynie.Po wyrośnięciu zagnieść ponownie i podzielić na 8 części.Uformować kulki, obtoczyć obficie w pszennej mące i rozwałkować na grubość 1 cm.Ułożyć na blasze, aby podrosły.Wsadzać do pieca nagrzanego do 220'C i piec około 25 minut.U mnie wystarczyło 15, a bułki wcześniej posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam sezamem.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Piękne bułeczki ! mogą być do hamburgerów.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

czy może być krupczatka typ 550?

IZABELA pisze...

Szczerze powiedziawszy ,to nie wiem.Ja kupilam polska krupczatke i nawet nie popatrzylam na numer.Napewno kazda bedzie dobra.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

spróbuje, dziekuje za szybką odpowiedź

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails