To chyba jeden z pierwszych przepisów Liski z jej starego blogu liska.blox.pl.
Bułeczki smaczne i miękkie, ale już nie tak puszyste jak ze zwykłej mąki.
Składniki:
* 450 g mąki krupczatki
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży (ja dałam 1 op. suszonych)
* 150 ml mleka
* 150 ml wody
* odrobina oleju do wysmarowania rąk
* odrobina mąki pszennej do podsypania
W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścic drożdże i odstawić na kilkanaście minut.W osobnym naczyniu mąke wymieszać z solą, dodać rozczyn i wyrobić ciasto dłońmi nawilżonymi olejem.Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Ja całe ciasto zarobiłam w maszynie.Po wyrośnięciu zagnieść ponownie i podzielić na 8 części.Uformować kulki, obtoczyć obficie w pszennej mące i rozwałkować na grubość 1 cm.Ułożyć na blasze, aby podrosły.Wsadzać do pieca nagrzanego do 220'C i piec około 25 minut.U mnie wystarczyło 15, a bułki wcześniej posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam sezamem.
Składniki:
* 450 g mąki krupczatki
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży (ja dałam 1 op. suszonych)
* 150 ml mleka
* 150 ml wody
* odrobina oleju do wysmarowania rąk
* odrobina mąki pszennej do podsypania
W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścic drożdże i odstawić na kilkanaście minut.W osobnym naczyniu mąke wymieszać z solą, dodać rozczyn i wyrobić ciasto dłońmi nawilżonymi olejem.Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Ja całe ciasto zarobiłam w maszynie.Po wyrośnięciu zagnieść ponownie i podzielić na 8 części.Uformować kulki, obtoczyć obficie w pszennej mące i rozwałkować na grubość 1 cm.Ułożyć na blasze, aby podrosły.Wsadzać do pieca nagrzanego do 220'C i piec około 25 minut.U mnie wystarczyło 15, a bułki wcześniej posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam sezamem.
4 komentarze:
Piękne bułeczki ! mogą być do hamburgerów.
czy może być krupczatka typ 550?
Szczerze powiedziawszy ,to nie wiem.Ja kupilam polska krupczatke i nawet nie popatrzylam na numer.Napewno kazda bedzie dobra.
spróbuje, dziekuje za szybką odpowiedź
Prześlij komentarz