To chlebek z serii ciemnych.Spisany z forum: maluchy.pl od Bajaderki.Chlebuś niby wyrósł,ale jak na moje oko jest trochę mało pulchny w swojej strukturze.Podejrzewam że to wina mojego zbyt "młodego" jeszcze zakwasu.Z drugiej zaś strony trzeba tu zaznaczyć, że chlebki z dużą zawartością mąki żytniej są cięższe i mają zawsze bardziej zwarte ciasto po upieczeniu.
Składniki:
* 1 szkl. zakwasu żytniego (1 szkl.=250 ml)
* 2 szkl. mąki żytniej
* 2 szkl. mąki pszennej
* 2 łyżeczki suszonych drożdży
* 1 łyżeczka soli (ja dałam 1 i 1/2 łyżeczki)
* 1 i 1/8 szkl. wody (dałam 50 ml więcej z powodu zbyt suchego ciasta)
* można dodać ziarenka (nie dodałam)
Program na pieczywo ciemne.Waga 1 i 1/2 funta (675 g), skórka średnia.Jeśli chcemy upiec w piecu, to przekładamy do foremki, odstawiamy do wyrośnięcia, a potem wkładamy na 1 godzinę do pieca nagrzanego do 120'C.Po tym czasie podnosimy temperaturę do 180'C i pieczemy nastepną godzinę.
3 komentarze:
witam,to znowu ja ,oczywiscie musialam wyprobowac chlebek dunski i kolejny raz sie nie zawiodlam,w smaku rewelacyjny,i wygladzie rowniez,jestem pod ogromnym wrazeniem pani umiejetnosci.polecam ten przepyszny chlebek.pozdrawiam
Kwiatuszek123 - :)
Ten przepis to niespodzianka , bo znam inny duński.
Kupuję(gdy jestem w Polsce) chleb duński z piekarni MIELNIK ze Straszyna k. Gdańska. Jest b. ciemny(podejrzewam melasę-choć w składzie jej nie umieszczono), niski, pełnoziarnisty,wilgotny o bardzo unikalnym smaku (ale nie mam pojęcia z czego się go uzyskuje) - ma dużo słonecznika i siemienia lnianego.
Prześlij komentarz