Ten smaczny chlebek pochodzi ze stronki maluchy.pl od Agusi H.Ma dosyć wilgotny miaższ i duże dziury.
Składniki:
* 1 szkl. zakwasu (1 szkl.=250 ml)
* 2/3 szkl.mleka
* 1/4 szkl.wody
* 2 łyżki roztopionego masła
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka soli
* 3 i 1/4 szkl.mąki pszennej
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* jeśli pieczemy w piecu to na wierzch: 1 jajko + 2 łyżki słodkiej śmietanki + pestki dyni i słonecznika
Program podstawowy,waga 1 i 1/2 funta,skórka średnia.Ja ciasto zarobiłam w maszynie, a upiekłam w piecu.Najpierw przez 10 minut w 240'C, a potem 20 minut w 190'C.Wkleiłam tylko jedno zdjęcie, ponieważ jak chlebuś wystygł to został zjedzony w całości na kolację i nie zdążyłam zrobić drugiego zdjęcia.
6 komentarzy:
Ten chleb upieklam rowniez w maszynie .Pyszny.Wilgotny w srodku ,na zewnatrz chrupiacy, bardzo wyrosniety (az popekala skorka u gory).Polecam .
Bardzo sie ciesze, co tam skorka, grunt ze smakuje :)
Mojej rodzince chlebek bardzo smakował.Wyglądał tak jak na Twoim zdjęciu.Dzięki za przepis.
Alina_f - super i życzę dalszych udanych i smacznych wypieków :)
Coś ten chleb mnie nie lubi. Robię go już drugi raz i wydaje mi się że nie jest do końca taki jak być powinien. Zrobiłam z zakwasem i drożdżami, rósł prawie 6h, środek jednak bez dużych dziur, bardziej zwarty ale na szczęście tym razem wypieczony, bo za pierwszym razem jak piekłam to się nie upiekł i musiałam wyrzucić.
Kasiu no tak czasem jest
Prześlij komentarz