PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

30 cze 2008

29-DELIKATNY MLECZNY CHLEB NA ZAKWASIE

Ten smaczny chlebek pochodzi ze stronki maluchy.pl od Agusi H.Ma dosyć wilgotny miaższ i duże dziury.

Składniki:

* 1 szkl. zakwasu (1 szkl.=250 ml)
* 2/3 szkl.mleka
* 1/4 szkl.wody
* 2 łyżki roztopionego masła
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka soli
* 3 i 1/4 szkl.mąki pszennej
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* jeśli pieczemy w piecu to na wierzch: 1 jajko + 2 łyżki słodkiej śmietanki + pestki dyni i słonecznika

Program podstawowy,waga 1 i 1/2 funta,skórka średnia.Ja ciasto zarobiłam w maszynie, a upiekłam w piecu.Najpierw przez 10 minut w 240'C, a potem 20 minut w 190'C.Wkleiłam tylko jedno zdjęcie, ponieważ jak chlebuś wystygł to został zjedzony w całości na kolację i nie zdążyłam zrobić drugiego zdjęcia.

6 komentarzy:

Unknown pisze...

Ten chleb upieklam rowniez w maszynie .Pyszny.Wilgotny w srodku ,na zewnatrz chrupiacy, bardzo wyrosniety (az popekala skorka u gory).Polecam .

IZABELA pisze...

Bardzo sie ciesze, co tam skorka, grunt ze smakuje :)

alina_f pisze...

Mojej rodzince chlebek bardzo smakował.Wyglądał tak jak na Twoim zdjęciu.Dzięki za przepis.

IZABELA pisze...

Alina_f - super i życzę dalszych udanych i smacznych wypieków :)

Gotujemy codziennie odmiennie pisze...

Coś ten chleb mnie nie lubi. Robię go już drugi raz i wydaje mi się że nie jest do końca taki jak być powinien. Zrobiłam z zakwasem i drożdżami, rósł prawie 6h, środek jednak bez dużych dziur, bardziej zwarty ale na szczęście tym razem wypieczony, bo za pierwszym razem jak piekłam to się nie upiekł i musiałam wyrzucić.

IZABELA pisze...

Kasiu no tak czasem jest

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails